5 Blockchain-problemen: beveiliging, privacy, juridische, regelgevende en ethische kwesties
Blockchain is nog steeds een opkomende technologie. En hoewel het de potentie heeft om veel goeds te doen in de wereld, kampt het ook nog met enkele ontluikende problemen.
Op dit moment zijn er vijf belangrijke problemen waarmee blockchains en cryptocurrencies worden geconfronteerd. Ze zijn veiligheid, privacy, regelgevend, wettelijk en ethisch. Dit is wat u moet weten.
Blockchain-beveiligingsproblemen
Een blockchain haalt zijn beveiligingsvoordelen uit de gedecentraliseerde aard van zijn knooppunten (d.w.z. de computers die transacties op de blockchain verifiëren). Omdat het grootboek (record van transacties) openbaar is, kan niemand in het geheim wijzigingen aanbrengen. En als er een wijziging wordt aangebracht, moeten de andere knooppunten op het systeem allemaal akkoord gaan met de wijziging voordat deze in het record komt.
Maar vanwege het ontwerp van blockchain-technologie zijn alle openbare blockchains kwetsbaar voor 51 procent aanvallen.
Een aanval van 51 procent vindt plaats wanneer een hacker (of een groep hackers) meer dan 50 procent van de rekenkracht van een blockchain produceert. Door dit te doen, worden ze de netwerkmeerderheid en kunnen ze de controle over de hele blockchain overnemen, waardoor de hacker (s) munten dubbel kunnen uitgeven, voorkomen dat andere mijnwerkers blokken creëren en transacties helemaal voorkomen.
Het risiconiveau is groter voor kleinere blockchains met minder miners, aangezien de hoeveelheid rekenkracht die nodig is om 51 procent te besturen lager is.
Bovendien zijn sommige blockchain-architecturen eigenlijk kwetsbaar voor minder, zoals in het geval van IOTA’s Tangle, die vatbaar is voor 34 procent aanvallen. Vanwege de verschillende manier waarop de gegevens worden gedecentraliseerd, kan iemand met slechts 34 procent van de hashingkracht van het netwerk controle krijgen over de blockchain.
En weg van de blockchain zelf, blijven andere beveiligingsproblemen de bredere cryptogemeenschap teisteren. Het meest urgente probleem is de uitwisselingsbeveiliging. Er is een lange geschiedenis van cryptocurrency-hacks, waarvan sommige uitwisselingsgebruikers enorme sommen geld hebben gekost.
Het probleem van kwetsbare uitwisselingen kan enigszins worden beperkt door gebruik te maken van koude opslag voor uw munten. (Zie onze lijst met beste cold wallets voor cryptocurrency!)
Blockchain-privacyproblemen
Als een blockchain openbaar is, is elke transactie die ooit op de blockchain is geregistreerd voor iedereen beschikbaar om naar te kijken.
Dat betekent natuurlijk niet noodzakelijk dat iemand u kan identificeren. Alleen al het feit dat er zoveel informatie beschikbaar is in het publieke domein, druist in tegen aloude normen, vooral in de financiële, juridische en gezondheidssector, die doorgaans allemaal strenge privacyvereisten hebben..
Rebecca Herold, CEO van The Privacy Professor, is het ermee eens dat dit een reëel probleem is:
“Het implementeren van blockchain past niet netjes binnen de meeste wettelijke en regelgevende nalevingsvereisten die er zijn, en degenen die eraan werken om aan de naleving te voldoen, zijn waarschijnlijk nieuw bij blockchain en realiseren zich mogelijk niet alle bijbehorende nalevingskwesties […] Het valideren van de veiligheid en privacy van blockchain is niet een eenvoudig doel om te bereiken. “
Overweeg bijvoorbeeld dit: moeten de medische dossiers van een patiënt openbaar beschikbaar zijn, zelfs in een pseudonieme setting zoals een blockchain? Zoals Arran Stewart, mede-oprichter van Job.com, zegt: “Iemand zal ergens informatie openbaar maken die gevoelig is, en iemand anders zal veel tijd besteden aan het uitzoeken hoe hij die kan krijgen.”
Opmerking: Toegestane en private blockchains hebben niet noodzakelijkerwijs last van dezelfde privacyproblemen. Het is een van de vele verschillen tussen publieke en private blockchains.
Juridische problemen met blockchain
Blockchain-technologie wordt geconfronteerd met veel juridische vragen, waarvan er vele nog geen oplossing hebben. Enkele van de kritieke problemen waarmee de gemeenschap wordt geconfronteerd, zijn onder meer:
Jurisdictie: Hoe kunnen we in een gedecentraliseerde omgeving waar knooppunten over de hele planeet bestaan, de juiste set regels en wetten vaststellen die moeten worden toegepast? Verschillende landen hebben zeer verschillende benaderingen van titels, eigendom, contracten en aansprakelijkheden.
Gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s): Beschouw een typisch rechtssysteem waar zowel individuen als organisaties aan deelnemen. In veel gevallen hebben ze zelfs vergelijkbare rechten. Hoe is dat van toepassing op DAO’s? Ze werken op slimme contracten en vereisen bijna geen input van gebruikers. Het zijn slechts regels code – en toch kunnen ze taken uitvoeren zoals traditionele bedrijven. Wie is verantwoordelijk in het geval van conflictoplossing? Tegen wie of wat kan een claim worden ingediend?
Contract afdwingbaarheid: Er is veel aandacht besteed aan het vermogen van slimme contracten om de tussenpersoon uit te schakelen, waardoor kosten worden bespaard en de veiligheid wordt verhoogd bij het uitvoeren van complexe juridische processen. Maar aangezien slimme contracten ook pure computercode zijn, is het de vraag of ze voldoen aan de definitie van een contract in traditionele zin. In het geval van een contractgeschil, hoe afdwingbaar zou een smart contract zijn in een rechtbank? We weten het simpelweg niet. U moet er op zijn minst voor zorgen dat aan alle slimme contracten die u in deze fase aangaat een zeer duidelijk proces voor geschillenbeslechting is gekoppeld.
Een blockchain verlaten: Stel dat u een blockchain gebruikt in de gezondheidszorg. Wat gebeurt er als u besluit de service die de blockchain levert niet meer te gebruiken en u geen kopie van de gegevens in het grootboek heeft? Er moeten voorzieningen en processen zijn die ervoor zorgen dat de verkoper al uw informatie overhandigt en een volledig overzicht van alle transacties op de blockchain die aan uw naam zijn gekoppeld..
Regelgevingskwesties met blockchain
Cryptocurrencies beginnen nu onder druk te staan van de regelgeving. Naarmate hun marktkapitalisatie blijft groeien, nemen overheden meer belangstelling.
Onzekerheid op het gebied van regelgeving kent vele vormen en zal vele gevolgen hebben.
Sommige regeringen hebben bijvoorbeeld, of hebben ermee gedreigd, cryptocurrencies illegaal te maken op hun grondgebied. Bitcoin is alleen volledig onbeperkt in 110 landen en is ronduit verboden in Algerije, Marokko, Ecuador, Iran, Pakistan en meer. In Bangladesh heeft de politie naar verluidt Bitcoin-eigenaren gearresteerd.
Aan de andere kant zorgt een volledig gebrek aan regelgeving ook voor problemen, zoals marktmanipulatie.
Veel experts zijn er nu vast van overtuigd dat de buitengewone hausse in cryptocurrency eind 2017 het directe gevolg was van samenspanning tussen beurzen. Specifiek zou een kleine groep crypto-eigenaren met enorme holdings naar verluidt de duistere aan de dollar gekoppelde Tether hebben gebruikt om de prijs te ondersteunen. De Universiteit van Texas ontdekte dat slechts 87 van de grootste Bitcoin-aankopen gedaan met Tether tussen maart 2017 en 2018 goed waren voor 50 procent van alle samengestelde winsten van Bitcoin in dezelfde periode.
Zelfs wanneer regeringen proberen een langzame, gestage en redelijke benadering van regelgeving te volgen, ontstaan er problemen. Bijvoorbeeld, aangezien blockchains onveranderlijk zijn, wat gebeurt er dan als ze vandaag aan de regelgeving voldoen, maar in strijd zijn met toekomstige regelgeving? Niemand zal ze kunnen bijwerken, wijzigen of wijzigen.
Ethische kwesties op het gebied van blockchain
Blockchain-technologie roept een aantal ethische problemen op, met de twee meest prominente problemen 1) het effect op het milieu en 2) het schijnbare mogelijk maken van criminele activiteiten.
Ten eerste het milieu. Als je ons artikel over het begrijpen van blockchain hebt gelezen, weet je dat ruwe rekenkracht de drijvende kracht is achter de technologie. En omdat blockchain-netwerken afhankelijk zijn van codering en het oplossen van complexe wiskundige puzzels, is de hoeveelheid rekenkracht die nodig is om ze uit te voeren enorm.
De statistieken zijn verbijsterend:
- Alleen al in 2020 zal Bitcoin evenveel stroom gebruiken als het hele land Tsjechië.
- Een enkele transactie verbruikt evenveel stroom als een Amerikaans huishouden in 22 dagen verbruikt.
- Bitcoin heeft de CO2-voetafdruk als Azerbeidzjan.
- Bitcoin is nu verantwoordelijk voor 0,31 procent van het totale elektriciteitsverbruik ter wereld.
In een wereld die zich steeds meer bewust wordt van het torenhoge energieverbruik, moeten ontwikkelaars een manier vinden om transacties veel efficiënter te verifiëren.
Ten tweede cybercriminaliteit. Terugkijkend op de vroege dagen van Bitcoin, zou je kunnen stellen dat de prijsstijgingen van de cryptocurrency bijna uitsluitend werden veroorzaakt door criminele activiteiten.
Door gebruik te maken van darkweb-websites konden cybercriminelen drugs, wapens en andere verboden items veilig en anoniem verkopen met Bitcoin, om nog maar te zwijgen van de voor de hand liggende voordelen die niet-traceerbare financiële transacties bieden aan witwassers..
Snel vooruit naar vandaag en het probleem bestaat nog steeds.
Ja, de reguliere acceptatie is toegenomen, maar cryptocurrencies zijn nog steeds de betaalmethode bij uitstek voor iedereen die illegaal handelt. Als u bijvoorbeeld ooit de pech heeft gehad om te lijden onder een ransomware-aanval, zult u vrijwel zeker Bitcoin als de betaalmethode hebben gezien. Nog minder gevaarlijke criminelen, zoals degenen die NZB-indexeringsdiensten verkopen, willen nu in cryptovaluta worden betaald.
De problemen van blockchain oplossen
Het is duidelijk dat geen van de problemen die in dit stuk aan de orde komen, een duidelijk antwoord hebben. Ja, het is gemakkelijk om aan te nemen dat het slechts groeipijnen zijn die vanzelf verdwijnen naarmate de acceptatiegraad blijft toenemen, maar het is ook mogelijk om de problemen te zien als rode lijnen die het nut van blockchains fundamenteel beperken.
Vergis je niet: blockchain is er om in een bepaalde hoedanigheid te blijven. Maar deze dringende problemen maken het onmogelijk om de omvang van die capaciteit nauwkeurig te voorspellen. Laat me weten wat je ervan vindt in de reacties hieronder.