Waarom zijn er zoveel cryptocurrencies? Muntdiversiteit uitgelegd
Nadat Bitcoin in 2009 werd gelanceerd, duurde het bijna twee jaar voordat concurrerende cryptocurrencies opkwamen. In december 2014 was het aantal gegroeid tot 500. Tegenwoordig bestaan er bijna 2.000 altcoins.
Maar waarom hebben we de afgelopen jaren een explosie in het aantal concurrerende munten gezien? Waarom zijn er zoveel cryptocurrencies??
De natuurlijke vooruitgang van Bitcoin
Als we even de tijd nemen om de geschiedenis van Bitcoin te begrijpen, kunt u zien dat er een natuurlijke progressie is die heeft geleid tot de huidige situatie.
Toen Satoshi Nakamoto publiceerde de Bitcoin-whitepaper in 2009 introduceerde hij het als een digitale valuta:
[Het huidige systeem] lijdt aan de inherente zwakheden van het op vertrouwen gebaseerde model.
Volledig onomkeerbare transacties zijn niet echt mogelijk, […] een bepaald percentage fraude wordt als onvermijdelijk beschouwd, […] en er bestaat geen mechanisme om betalingen te doen via een communicatiekanaal zonder een vertrouwde partij.
Wat nodig is, is een elektronisch betalingssysteem op basis van cryptografisch bewijs in plaats van vertrouwen. Met een puur peer-to-peer-versie van elektronisch contant geld kunnen online betalingen rechtstreeks van de ene partij naar de andere worden verzonden zonder tussenkomst van een financiële instelling.
Verschillende interpretaties van cryptocurrency
Terwijl Bitcoin – en meer specifiek blockchain-technologie – zichzelf bewees als een veilige en betrouwbare manier om activa over te dragen, begonnen andere ontwikkelaars hun eigen interpretaties toe te voegen aan hoe het kon worden gebruikt.
In 2011 kwamen Litecoin en Namecoin aan. Technisch gezien lijkt Litecoin sterk op Bitcoin, maar de ontwikkelaar Charlie Lee heeft enkele wijzigingen aangebracht die hij als verbeteringen beschouwde: een kortere generatietijd voor blokken, een hoger totaal aantal munten en een ander hash-algoritme..
Namecoin is ook vergelijkbaar met Bitcoin, met 21 miljoen munten en hetzelfde proof-of-work-algoritme. Het belangrijkste verschil van de valuta is dat gegevens kunnen worden opgeslagen in de blockchain-transacties. Tegenwoordig wordt Namecoin gebruikt voor de .bit-domeinnaam op het hoogste niveau. Het opereert buiten ICANN.
Meer soorten en categorieën cryptocurrency
Zoals Namecoin liet zien, begonnen de use-cases voor cryptocurrencies al te bloeien. Al snel hadden we Peercoin met een proof-of-work / proof-of-stake hybride, IOTA koos ervoor om de Tangle te gebruiken in plaats van een gewone blockchain, en op privacy gerichte munten zoals Monero, Dash en Zcash komen tot stand..
Elke nieuwe munt probeerde een nieuw probleem op te lossen of een waargenomen zwakte in bestaande cryptocurrencies te verhelpen.
Om het enorme aantal cryptocurrencies te helpen begrijpen, is het daarom misschien verstandig om ze in plaats daarvan op te splitsen in gebruikscategorieën. De randen van deze categorieën zijn wat wazig, maar in grote lijnen passen de meeste munten in een van de zeven groepen:
- Betalingen en valuta: Bitcoin, Litecoin, Nano, Dogecoin.
- Privacy: Monero, Verge, Komodo, Zcash.
- Computer- en gegevensbeheer: Siacoin, Golem, Holo.
- Platforms: Ether, Cardano, NEO, NEM.
- Bedrijf en protocollen: Binance Coin, ICON, VeChain, Ardor.
- Fintech: Ripple, Stellar, OmiseGo, QASH.
- Vermaak: Steem, Tron, Loom, WAX.
De forking van cryptocurrencies
Ontwikkelaars hebben alle grote blockchains gevorkt en sommige blockchains zijn zelfs tientallen keren gevorkt. Alleen al in 2018 gaf de Bitcoin-blockchain aanleiding tot Bitcoin Pizza, Bitcoin All, Bitcoin Private, Bitcoin Rhodium, Bitcoin Smart, BitVote, Bitcoin Interest, Bitcoin Atom, Bitcoin Lite, Classic Bitcoin en Bitcoin Zero.
Vorken kunnen ‘hard’ of ‘zacht’ zijn. Een soft fork, zoals SegWit, ontstaat wanneer een blockchain na een update geldig blijft. Een hard fork ontstaat wanneer er een nieuwe blockchain ontstaat terwijl de oudere versie van die blockchain ook geldig blijft. Bekende voorbeelden zijn onder meer Bitcoin Cash, Bitcoin Gold en Segwit2x.
Het zijn de harde vorken die verantwoordelijk zijn voor het toevoegen aan het stijgende aantal altcoins. Lees meer over harde vorken en zachte vorken in cryptocurrency.
Enorme opbrengsten en de ICO-boom
We zagen een recordaantal nieuwe cryptocurrencies in 2017. Gedreven door enorme financiële opbrengsten, sloten veel ontwikkelaars een collectieve zaak van FOMO en brachten zo ongeveer alles uit in de hoop een stukje van de taart te bemachtigen..
Het grote aantal nieuwe munten leidde tot een ICO-boom. De ongereguleerde aard van ICO’s in combinatie met de koortsachtige belangstelling van het publiek voor alles wat met de blockchain te maken heeft, heeft geleid tot een ongekende hoeveelheid cryptocurrency-investeringen.
De hausse is nog steeds aan de gang. De Wall Street Journal beweert dat ICO’s in heel 2017 $ 5,5 miljard hebben opgehaald. Tussen januari en mei 2018 stond het bedrag al op $ 11,8 miljard.
Maar de ICO-boom heeft risico’s en nadelen. Omdat het zo gemakkelijk is om een munt te lanceren, wordt de markt overspoeld met munten die op zijn best geen materiële verbeteringen bieden ten opzichte van bestaande tokens en in het slechtste geval ronduit oplichting zijn. Als u een investeerder bent, moet u uiterst voorzichtig zijn.
Satis Group zegt dat slechts acht procent van de munten die via ICO worden aangeboden, op een beurs worden genoteerd. Het beweert dat maar liefst 80 procent van de ICO’s met $ 50 miljoen aan investeringen oplichterij zijn (BloombergSlechts vijf procent kan als veelbelovend of succesvol worden beschouwd.
Verhoogde acceptatie van cryptocurrency
De wereld gebruikt in het dagelijks leven steeds meer cryptotechnologie. Veel bedrijven hebben al hun eigen blockchains om een bepaald probleem op te lossen of een workflow te stroomlijnen. Evenzo zijn er een groeiend aantal manieren om uw Bitcoins en altcoins uit te geven.
Naarmate de acceptatie in de echte wereld toeneemt, neemt ook het aantal cryptocurrencies toe. Sommigen van hen hebben misschien nooit een ICO of worden op een beurs genoteerd, maar ze bestaan nog steeds en dragen bij aan het totale aantal munten in omloop.
Een betere term voor dit soort cryptocurrencies zijn crypto-activa of crypto-tokens. Ze trekken gebruikers aan dankzij hun associatie met een bepaalde bedrijfssector.
Vooruitkijkend lijkt het onvermijdelijk dat het aantal cryptocurrencies de komende jaren zal blijven groeien.
Maar het is moeilijk om nauwkeurig te voorspellen welke munten populair zullen blijven. Zelfs Bitcoin, dat de sector sinds het begin heeft gedomineerd, is niet per se veilig in zijn positie als marktleider. Tot januari 2017 was het nooit onder de 75 procent van de totale marktkapitalisatie van crypto’s gedaald. In juni was het gedaald tot 38 procent, slechts zes procent meer dan Ethereum. In 2018 is het tussen de 35 en 55 procent gestuiterd.
Realistisch gezien hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over 90 procent van de nieuwe munten. Als u echter in crypto wilt investeren en een kleine rol wilt spelen waarin valuta’s op de lange termijn succesvol worden, bekijk dan onze lijst met de beste cryptocurrency-uitwisselingen.