Wat is Ripple (XRP)? Een Crypto Coin Study
Ripple is de munt met de op twee na hoogste marktkapitalisatie achter Bitcoin en Ethereum, een positie die het al lang vasthoudt. Laten we eens kijken waarom het zo populair wordt.
Wat is rimpel?
Ripple is een real-time bruto-vereffeningssysteem (RTGS), een wisselkantoor en een overmakingsnetwerk.
Het unieke verkoopargument ligt in de manier waarop het activa overdraagt. Hoe zou u bijvoorbeeld een auto omzetten in airline miles? Er is geen wisselkoers tussen de twee. In plaats daarvan moet u de auto in USD en vervolgens in mijlen omrekenen. Het zou een langzaam en duur proces zijn.
De bijbehorende cryptocurrency (XRP) vervangt USD als bemiddelaar tussen de verschillende activa. Het is uitwisselbaar met alles en is goedkoper en sneller dan met dollars.
Hoewel het kan worden gebruikt om activa uit te wisselen, is XRP vooral gericht op inefficiënte corridors met een hoog volume. Een voorbeeld is euro’s voor Indiase roepies. In inefficiënte wandelgangen hebben marktmakers kleine winstmarges. Daarom wordt het goedkoper om over te schrijven vanaf EUR >XRP > INR, in plaats van een gewone uitwisseling te gebruiken om rechtstreeks van EUR naar INR te gaan.
Ripple voegt dan meer landen toe aan de wandelgangen. Voor bedrijven die over de hele wereld geld moeten overmaken in veel verschillende valuta’s, wordt het efficiënter om XRP aan te houden in plaats van veel verschillende valuta’s, waardoor de vraag en de prijs toenemen..
Het netwerk kan 1.500 transacties per seconde verwerken en kan worden opgeschaald naar 50.000 transacties per seconde. Bitcoin daarentegen kan slechts zes transacties per seconde aan en Ethereum kan er 15 aan.
Wie zit er achter Ripple?
Ripple vindt zijn oorsprong in Ripplepay, een gedecentraliseerd monetair systeem waarmee mensen veilige betalingen konden doen aan andere gebruikers over de hele wereld. Het idee werd oorspronkelijk bedacht door Ryan Fugger in 2004 en ging live in 2005.
Gedurende de eerste zes jaar van zijn bestaan bleef Ripplepay relatief onbekend. De situatie veranderde echter in 2011 toen Jed McCaleb erbij betrokken raakte. McCaleb had eerder gewerkt aan het P2P-netwerk voor het delen van bestanden eDonkey, crypto-uitwisseling Mt Gox (pre-hack) en de Stellar-cryptocurrency en blockchain.
McCaleb heeft de manier waarop Ripple transacties verifieerde opnieuw ontworpen door over te schakelen van een proof-of-work-model naar een consensusmodel. Als gevolg hiervan daalden de elektriciteitskosten drastisch en verbeterden de transactiesnelheden.
In 2012 kreeg McCaleb gezelschap van Chris Larsen. Larsen richtte in 1996 online hypotheekverstrekker E-Loan op voordat hij verschillende andere fintech-startups lanceerde.
Fugger gaf de controle over Ripplepay aan de twee mannen. Ze richtten Opencoin op (binnenkort Ripple Labs) en gingen al snel rond met het aantrekken van kapitaal.
Vanaf vandaag hebben verschillende toonaangevende blue chip-bedrijven geïnvesteerd in Ripple Labs, waaronder Google, IDG Capital Partners, Santander, Standard Chartered en Accenture.
Bovendien, naarmate Ripple groeit, accepteren meer plaatsen het als een vorm van betaling. Bekijk enkele plaatsen waar u uw XRP kunt uitgeven!
Hoe werkt Ripple?
Cryptocurrencies hebben meestal enkele standaardfuncties. Er is een blockchain, tokens worden gedolven en langzaamaan worden nieuwe tokens gemaakt.
Ripple heeft geen van deze kenmerken.
Het ontbreken van een blockchain is misschien wel het meest verrassende aspect voor nieuwkomers. In plaats van een blockchain is Ripple gebouwd op het gepatenteerde Ripple Protocol consensus-algoritme (RPCA).
In plaats van proof-of-work, gebruikt het proof-of-correctheid. Elk knooppunt zal om de paar seconden RPCA gebruiken. Als ze het eens zijn, wordt het grootboek gesloten, waardoor elk knooppunt een identiek laatst gesloten grootboek krijgt.
De knooppunten van Ripple maken deel uit van een unieke knooppuntlijst (UNL) en worden afgehandeld door financiële instellingen. Het heeft geleid tot kritiek van sommige gebruikers die beweren dat het Ripple Protocol Consensus Algorithm te gecentraliseerd is en indruist tegen traditionele blockchain-idealen.
Bovendien betekent de aard van het Ripple Protocol Consensus Algorithm dat XRP niet afhankelijk is van mijnbouw. Toen Ripple werd gelanceerd, werden 100 miljard XRP’s gecreëerd. Er kan nooit meer worden gemaakt.
Van de 100 miljard bleef meer dan 80 procent in handen van Ripple Labs. Tegenwoordig bezit Ripple Labs ongeveer 60 miljard. Nogmaals, het heeft geleid tot kritiek op overcentralisatie.
In veel opzichten is het gemakkelijker om XRP te zien als een digitale fiat-valuta in plaats van een cryptocurrency.
Het witboek van Ripple
De enige whitepaper van Ripple behandelt het Ripple Protocol Consensus Algorithm. Jij kan lees het gratis op de website van Ripple.
Om correctheid te bereiken, moet, gegeven een maximaal aantal Byzantijnse mislukkingen, worden aangetoond dat het onmogelijk is om een frauduleuze transactie te bevestigen tijdens consensus, tenzij het aantal defecte knooppunten die tolerantie overschrijdt..
Het bewijs van de juistheid van de RPCA volgt dan direct: aangezien een transactie pas wordt goedgekeurd als 80% van de UNL van een server ermee instemt, zullen, zolang 80% van de UNL eerlijk is, geen frauduleuze transacties worden goedgekeurd. Dus voor een UNL van n knooppunten in het netwerk, zal het consensusprotocol de juistheid behouden zolang: f ≤ (n − 1) / 5 (1) (waarbij f het aantal mislukkingen is).
Hoeveel kost Ripple?
Ripple bereikte in januari 2018 een hoogste punt ooit van $ 3,40. Zoals alle cryptocurrencies is de waarde sindsdien aanzienlijk gedaald. Tegenwoordig is één XRP-token $ 0,45 waard.
Ondanks de waardedaling heeft Ripple echter niet dezelfde volatiliteit doorstaan als bij andere crypto’s. Sinds juni 2018 is de prijs niet hoger geweest dan $ 0,61 en niet lager dan $ 0,25. Het is twee maanden geleden dat de prijs het bereik van $ 0,40-0,49 overschreed.
De marktkapitalisatie van XRP is $ 18 miljard op basis van een circulerend aanbod van 40,3 miljard munten en een totale voorraad van 99,99 miljard munten. De marktkapitalisatie bereikte op 4 januari 2018 een piek van $ 141 miljard.
Waar Ripple kopen
Ondanks aanhoudende geruchten is Ripple nog steeds niet beschikbaar op Coinbase.
Als u XRP met dollars wilt kopen, is de grootste markt op Bitfinex. Het heeft een 24-uursvolume van $ 30 miljoen. De grootste enkele XRP-markt is met de Japanse Yen op Bitbank. Het heeft een 24-uursvolume van $ 124 miljoen.
In totaal somt CoinMarketCap 260 beurzen op waarmee u in Ripple kunt investeren.
Wat is het toekomstige potentieel van Ripple??
De grote zorg over Ripple is de mogelijkheid van bevroren activa. Oprichter Jed McCaleb ontdekte dit voor zichzelf toen hij in 2015 een miljoen USD aan Ripple verkocht, maar de transactie werd teruggedraaid..
Er is gesuggereerd dat McCaleb een contract heeft geschonden, dus werd de bevriezing ingeleid. Het feit dat bevriezing mogelijk is, zal voor velen echter een gruwel zijn. Het bewees dat Ripple een veel groter niveau van overzicht en gecentraliseerde controle heeft dan de meeste andere bestaande cryptocurrencies.
Banken en andere gigantische financiële instellingen houden echter duidelijk van de technologie. Bedrijven die het Ripple-netwerk gebruiken, zijn onder meer Santander, MoneyGram, BBVA, CIBC, MUFG, SEB en American Express.
De grote onbekende is de toekomst van het XRP-token. Inderdaad, Ripple heeft het token bijna gedood voordat de wereld van crypto een paar jaar geleden explodeerde, en XRP is niet nodig om de RPCA te laten werken. Toen de Financial Times 18 bedrijven ondervroeg die Ripple in een bepaalde hoedanigheid gebruikten, had geen van hen het XRP-token gebruikt.
Word lid van de Ripple-community
Om meer te weten te komen over Ripple en om met de token advocates te spreken, kun je lid worden van een aantal online communities:
Zorg ervoor dat je je favoriete Ripple-communities deelt in de reacties hieronder.
Je kunt er ook achter komen of Ripple een van de crypto’s is die je bijna overal kunt uitgeven!