Når bør du investere i kryptovaluta: dette er den beste tiden
Det vil alltid være et mål på risiko når du “investerer” i Bitcoin, Ethereum eller annen kryptovaluta. Imidlertid kan den risikoen styres.
I denne artikkelen vil vi dekke de grunnleggende punktene du trenger å vite for å foreta en risikostyrt investering i kryptovaluta. Men et ord av advarsel: IKKE feil “risikostyret” som “trygt” fordi de IKKE er det samme.
Hvordan Cryptocurrency-investeringer fungerer
Som med alt som handles, er digitale mynter utsatt for tilbud og etterspørsel. Til enhver tid er det mennesker som har mynter og vil selge dem (forsyning), og det er folk som vil ha mynter og er villige til å kjøpe dem (etterspørsel). Kombinert utgjør de myntmarkedet.
Men ikke alle er enige om verdien av en mynt. Hver selger har en minstepris som de er villige til å selge, og hver kjøper har en makspris som de er villige til å kjøpe.
Selgere setter myntene sine på markedet til deres villige priser, og potensielle kjøpere kjøper dem hvis prisene er lave nok. Ettersom billigere mynter blir kjøpt opp, er det bare de dyrere myntene som er igjen på markedet. Når prisen stiger, reduseres antall villige kjøpere – og hvis kjøperne går tom, kan selgere trenge å begynne å selge til lavere priser. Dermed går prisen på en mynt opp og ned når kjøpere og selgere går inn og ut av markedet.
Den nåværende markedsprisen på en bestemt kryptovaluta er prisen på den sist solgte mynten.
Så hvordan tjener folk penger med kryptovaluta? De kjøper inn til en bestemt pris, venter på at markedsprisen skal stige, og selger deretter med fortjeneste. Men hvis markedsprisen aldri stiger over innkjøpsprisen, er det eneste alternativet å selge med tap.
På denne måten ligner mynteinvestering på aksjehandel: hver mynt i en kryptovaluta er som en andel i et børsnotert selskap, og både myntekurser og aksjekurser bestemmes av hva kjøpere er villige til å bruke.
Hvorfor investeringer i kryptovaluta er risikable
En myntes verdi er knyttet til hvor mye tro folk har på den.
Hvis folk virkelig tror at et gitt kryptoprosjekt er fremtiden, vil de hoppe ombord på vognen: tidligere ikke-kjøpere blir kjøpere, og nåværende kjøpere blir villige til å bruke mer på å skaffe mynter. Selgere blir oppmuntret til å holde fremtiden og bli mindre villige til å selge til lavere priser. Myntens pris skyter opp.
Omvendt, hvis folk mister troen og slutter å tro på en mynts levetid, så kjøperne ut og forsvinner. Selgere mister håpet om at myntene deres vil være verdt noe i fremtiden, så de bestemmer seg for å dumpe – men de er ikke de eneste. Alle ender opp med å underkaste hverandre for å laste ut myntene sine så raskt som mulig. Myntens pris faller.
Problemet er at å øke tilliten til en kryptovaluta er ekstremt vanskelig, og til og med hardt opptjent tro kan fordampe over natten.
Du har sikkert hørt at du “trenger” å investere i kryptokurver “mens du fremdeles kan.” Kjøp nå mens prisen er lav, slik at du kan selge når prisen skyter opp igjen! Og basert på ovennevnte pris-over-tid-diagrammer, kan du bli fristet til å senke besparelsene dine i dem. Tross alt, se på disse piggene!
Hvis du hadde investert $ 1000 i Bitcoin i januar 2017, ville det vært verdt $ 18 000 i januar 2018. Hvis du hadde investert de samme $ 1000 i Ethereum i januar 2017, ville det vært verdt hele 100 000 dollar. På bare ett år! Du finner ikke den slags årlig avkastning andre steder.
Men høy avkastning har høy risiko.
I januar 2018 ble det en enorm prisoppgang for nesten alle kryptovalutaer. Hvis du kjøpte inn på disse høydepunktene, hadde du hatt et veldig bekymringsfullt 2018, da prisene senere falt.
Spikes som dette er vanlige i kryptovalutaverdenen. I skrivende stund viser CoinMarketCap over 1900 forskjellige aktivt handlede kryptovalutaer, hvorav mange opplevde sine egne store pigger som ligner på hva Bitcoin og Ethereum har gått gjennom.
Hvordan gikk disse kryptovalutaene?
Peercoin ble stor rundt slutten av 2013, og økte i pris gjennom første kvartal 2014 før brukerne mistet troen. Prisen gikk ned og ned, med noen håpefulle pigger underveis. Prisen økte igjen i januar 2018, da hele markedet steg, men Peercoin klarte ikke å opprettholde dette momentet og gikk ned igjen.
Steem er en yngre kryptokurrency, litt over to år gammel i skrivende stund, som viser mye av de samme mønstrene som eldre kryptokurver: prisen sitter stille i en ganske, en pigg kommer, brukerne hopper på vognen, innser hypen er over, så selg ut før prisen faller. Spikes skjedde i 2017 og 2018, men ingen har hatt en varig innvirkning på prisen.
Det samme skjedde med Dogecoin, som en gang var den tredje største kryptovalutaen i 2014, men som nå knapt henger på topp 20. Dogecoin er et av de sjeldne eksemplene på en kryptokurrency som økte til en høyere pris senere i livet, men legg merke til hvor raskt den spissen forsvinner: den stuper, pigger igjen, og mister deretter mesteparten av gevinsten innen to måneder.
Og det er den store risikoen med kryptovalutainvesteringer: Du kan bli rik over natten, men du kan også miste alt over natten. Ikke tenk på det som en investering – det er en gamble.
Kryptovaluta-investering er et topp spill. Du må allerede være med i spillet når en pigg ankommer for å kjøre den opp for fortjeneste. Samtidig må du gå av den turen før alle andre gjør det, ellers stikker de av med fortjenesten og gir deg tomme hender.
Hvordan er kryptoinvestering forskjellig fra aksjemarkedet??
Hovedproblemet er mangel på historiske data. Kryptovaluta debuterte med Bitcoin i 2009, noe som betyr at kryptomarkedet ikke en gang har eksistert i et tiår. Entusiaster ser på 2017-spissen i kryptointeresse som et tegn på en sunn fremtid, men det er bare ingen måte å vite sikkert.
Når du ser på det amerikanske aksjemarkedets historie, ser du alle slags topper og daler, men du ser også en oppadgående trend på lang sikt. Vi kan ikke si det samme for kryptovalutaer.
Kan det amerikanske aksjemarkedet krasje og aldri komme seg? Sikker. Det skjedde med Japan i 1990. Men de historiske dataene viser at det er lite sannsynlig. Når det krasjer, kan du med rimelighet håpe på gjenoppretting.
Det er ikke noe grunnlag for et slikt håp i kryptovaluta. Kan Bitcoin, Ethereum eller annen kryptovaluta sveve til høyere høyder i løpet av de neste fem årene? Selvfølgelig. Men kunne hele bransjen kollapse og forsvinne? Absolutt. Vi har rett og slett ikke nok historiske data til å gjøre mer enn å gjette. Det er fortsatt for ungt, og det er for mye usikkerhet.
Min tommelfingerregel: Hvis du ser en økning i kryptokurver, har du allerede savnet sprøyten. Vent til den faller, kjøp inn og hold til en ny topp – men med den forståelse at en annen pigg kanskje aldri kommer.
Håndtere risiko når du investerer i Crypto
Jeg sier ikke at du ikke bør investere i kryptovalutaer, men det er klart at markedet lever og folk fortsatt kan gå bort med et drap hvis de spiller kortene sine riktig.
Når det er sagt, her er noen tips for å redusere risikoen for et totalt tap:
Ikke legg alle eggene dine i en kurv. Ikke hold hele livssparingen din i kryptovaluta. Med mindre du er villig til å gamble, bør krypto ikke være mer enn 5 prosent av den totale investeringsporteføljen din. Og når du investerer i krypto, ikke dump alt i en mynt. Diversifiser mellom mynter som har forskjellige oppdrag og forskjellige underliggende teknologier.
Bare “invester” penger du har råd til å tape. Igjen, kryptovalutaer er egentlig ikke investeringer – de er spekulasjoner. Det er bokstavelig talt et gamble akkurat nå. Forvent å miste alt, og vurder det som en bonus hvis du ikke gjør det.
Selg fortjenesten din. Hvis du tjener gevinster, ikke bli grådig. Selg en del av den for å realisere fortjeneste umiddelbart, og se hvordan resten utfører. Hvis det går opp igjen, selg en annen porsjon. Ikke “vent på toppen” før du selger – et stup til null kan utslette deg over natten.
Oppbevar aldri myntene dine på en børs. Nok en Mt. Gox-kontrovers kan være rett rundt hjørnet. Har du penger på en børs? Bruk den eller trekk den ut. Har du mynter på børs? Overfør dem til en kald lommebok for sikker lagring.