Este comerțul social cheia reducerii volatilității în criptare?
Pentru unii participanți la piața financiară, volatilitatea reprezintă o oportunitate excelentă de a genera randamente supradimensionate. Cu toate acestea, la fel cum un bucătar are nevoie de foc pentru a găti, volatilitatea este o esențială în mod similar periculoasă. Volatilitatea este un motiv primordial pentru care piețele criptomonedelor sunt atât de populare, dar stăpânirea urcușurilor și coborâșurilor – la propriu – este o afacere riscantă. În cuvintele autorului american Philip Roth, „frica tinde să se manifeste mult mai repede decât lăcomia, astfel încât piețele volatile tind să fie dezavantajate. Pe piețele în creștere, volatilitatea tinde să încline treptat. ” Ne putem întreba acum ce ar fi putut spune Roth dacă ar fi întâlnit bitcoin, pentru care ar fi putut fi creat special termenul „frică de a pierde”. S-ar putea să renunțe la întreaga sa teorie.
Privind graficul creșterii istorice a bitcoin în 2016 și 2017, care a văzut câțiva investitori captau rentabilități de peste 4500%, este clar că nu există o absență a volatilității în sensul creșterii. Această teamă de a pierde sau FOMO a izbucnit în valuri în decursul acestei perioade. Este un fenomen care a fost deosebit de evident în criptomonede.
Pe măsură ce oamenii au aflat despre oportunitatea de a aduna avere schimbându-și banii în monede virtuale și că, în mod exponențial, au venit mai mulți câștigători pentru cei care „au intrat devreme”, prețurile au crescut cu o rată uluitoare. Cu un accident ulterior a fost la fel de exploziv, s-ar putea concluziona în mod logic că natura unică a bitcoinului este ceea ce îl împiedică să fie supus acelorași „reguli” ca și alte active referitoare la mișcarea prețurilor..
Crypto s-a născut volatil
Piețele criptografice sunt pur și simplu mai greu de prezis și lipsesc componentele unor active financiare mai stabilite. În primul rând, acestea nu sunt legate de nimic cu valoare tangibilă, prețurile reflectând în schimb cererea și deficitul artificial. Oamenii pot încerca să evalueze valoarea unei idei, așa cum ar face o corporație, dar multe blockchains nu au un produs sau serviciu și, în schimb, sunt pur și simplu un „ecosistem” pentru diferite tipuri de tranzacții și transferuri de date, care sunt ele însele fie mai rapid, fie mai puțin costisitor decât alternativele moderne. Este valoros? Da, dar a ajunge la un consens despre cât de valoros este dificil.
Deși oricât de mari ar fi fost câștigurile pe care le-au investit în 2016, investitorii Bitcoin au acum mult mai mult de câștigat din volatilitatea scăzută. Volatilitatea redusă va fi unul dintre factorii cheie care îi atrag pe investitorii instituționali să urce la bordul trenului de criptomonede într-o capacitate optimistă, și anume în calitate de investitori și nu de furnizori de servicii..
Cu toate acestea, rare sunt fondul de pensii sau dotarea care caută active care tolerează fluctuațiile zilnice de preț de 10%. Pe măsură ce sunt create mai multe active derivate, se lansează schimburi pentru listarea monedelor și adăugarea de lichidități, iar companiile blockchain cresc, va fi mai ușor să neteziți vârfurile și văile de pe piața criptomonedelor. Cu toate acestea, o altă componentă subestimată a oricărei piețe liniștite și consistente este tranzacționarea socială.
Tranzacționarea socială a construit ani de zile treptat o urmărire loială a utilizatorilor dornici să-și gestioneze mai pasiv capitalul de investiții pe piețe mai tradiționale, cum ar fi acțiuni, valute și indici. Apariția sa în arena criptomonedelor ar putea ajuta clasa națională de active criptografice să facă în sfârșit un alt pas către maturitate. Platformele cu funcționalitate de tranzacționare socială permit utilizatorilor să publice pozițiile pe care le-au stabilit, inclusiv punctele de intrare și ieșire, pârghia și multe altele.
Alții pot alege să copieze aceste tranzacții și să ia o poziție identică, obținând astfel aceleași randamente (sau aceleași pierderi) ca și comerciantul pe care l-au imitat. De asemenea, pot observa pur și simplu, luând notă de notorietatea socială și impulsul din spatele diferitelor meserii și comercianți, înainte de a-și lua propria poziție în consecință.
Comerțul social îmblânzește incertitudinea
Prin posibilitatea de a vizualiza sentimentul pieței și de a alege din strategiile pe care mii de alții le-au adoptat și rafinat, cel mai puternic factor al volatilității cripto – incertitudinea – este diminuat efectiv. Acesta este un motiv major pentru care platforma de tranzacționare eToro de nouă generație, care încorporează instrumente de tranzacționare socială, au strâns milioane de finanțări.
Volatilitatea activelor precum bitcoin este pedepsitoare pentru cei care fac o mișcare greșită, iar calitatea mai imprevizibilă a pieței face ca o sabie cu două tăișuri. Nu este de mirare că investitorii ezită să participe – dar tranzacționarea socială oferă un sentiment de încredere care poate fi descris ca fiind asemănător cu puterea numărului. Cele mai bune platforme de tranzacționare de astăzi integrează aceste caracteristici în mod universal, deoarece cu ele este posibil să se facă o imagine a forței motrice a pieței: oamenii.
În timp ce rețelele de socializare precum Facebook și Twitter ajută la răspândirea ideilor, rețelele de tranzacționare socială fac același lucru, dar cu credințe despre piață și direcția acesteia. Pe măsură ce aceste strategii câștigă avânt prin partajarea participanților la piața criptografică, această colaborare combate frica și impulsivitatea care fac ca orice înclinare sau scădere a prețului bitcoin să fie mult mai abruptă. Deși detractorii tranzacționării sociale pot critica penetrarea mentalității turmei și abilitatea acesteia de a semăna satisfacția, persoanele care se angajează în tranzacționarea socială pot vota întotdeauna cu picioarele, stabilind dacă urmează anumite strategii bazate pe performanța în timp real.
Există o profundă semnificație psihologică în ceea ce privește modul în care tranzacționarea socială are impact asupra oricărei piețe, dar poate că regretatul domn Roth este cel care rezumă cel mai bine spunând: „Pui prea mult stoc în inteligența umană, nu anihilează natura umană . ” Tranzacționarea socială încearcă să picteze natura umană (așa cum se aplică piețelor financiare) pe o singură pânză pentru ca toți să o vadă, ajutând în cele din urmă să tragă perdelele participării sale, în timp ce elimină piața criptomonedelor un pic mai mult mister.