5 escrocherii și fraude pe criptomonede pe care le puteți evita

Cum se evită escrocheriile cu criptomonede? Cea mai ușoară cale este doar să rămâi offline și să uiți că există criptomonede. Dar dacă sunteți hotărât să investiți în lumea riscantă a criptomonedelor, trebuie să fiți conștienți de escrocheriile mai frecvente care continuă să apară.

Ca și în cazul oricărei înșelăciuni, a fi prins vă va lovi puternic. Nu vrem asta. Iată cinci escrocherii obișnuite de care trebuie să fii atent.

1. Schimburi umbrite sau nesigure

Popularitatea cripto-ului a cunoscut o creștere uriașă a schimburilor de criptomonede. Toți își doresc atenția și, mai semnificativ, taxele de tranzacție care vin odată cu gestionarea achizițiilor dvs..

Cu toate acestea, nu există multe schimburi de criptomonede complet de încredere. Se știe că schimburile populare dispar complet peste noapte, luând cu ele toată criptocurrency.

Dacă sunteți complet nou în criptomonede, este posibil să nu fi auzit de Mt. Gox. Acesta a fost un schimb timpuriu de criptomonede care la un moment dat a reprezentat peste 70 la sută din toate tranzacțiile Bitcoin la nivel mondial. Într-o dimineață din februarie 2014, Mt. Gox a suspendat tranzacționarea. Ulterior a apărut faptul că au fost furate 850.000 de Bitcoins (în valoare de 450 de milioane de dolari la acea vreme) și rămâne unul dintre cele mai grave hacks de criptomonedă din lume..

O listă scurtă a schimburilor oarecum de încredere

Din fericire, există câteva schimburi criptografice excelente. Totul este puțin subiectiv, dar nu am avut niciodată probleme grave cu următoarele șapte aplicații:

  • Coinbase (Înscrieți-vă folosind acest link și obțineți 10 USD de Bitcoin gratuit după ce ați cumpărat sau vândut primii dvs. 100 USD în Bitcoin.)
  • Binance
  • Bitfinex
  • LocalBitcoins
  • Changelly
  • ByBit
  • CoinMama

Amintiți-vă, faceți propria diligență înainte de a plasa orice cantitate de Bitcoin sau altcoins pe un schimb.

Sfatul nostru final este unul comun: nu păstrați criptomoneda stocată pe un schimb. Transferați acele monede într-un portofel offline la sfârșitul zilei de tranzacționare – este nevoie doar de o perioadă scurtă de timp pentru a le trimite înapoi la un schimb pentru tranzacționare. Dacă vreți să intrați într-adevăr în criptomonede, vă recomandăm să faceți upgrade la unul dintre cele mai bune portofele hardware pentru criptomonede.

2. Piramida și schemele Ponzi

înșelătorie multiplicator bitcoin

În primăvara anului 2017, o companie din Mumbai, numită OneCoin, livra un pitch de vânzări către o cameră de investitori. Ofițerii indieni de executare financiară au atacat întâlnirea, în ultimă instanță închizând 18 reprezentanți OneCoin pentru că operau un sistem Ponzi de criptomonedă. La momentul arestării lor, OneCoin mutase deja peste 350 de milioane de dolari printr-un procesor de plăți.

Investitorii au fost înșelați printr-o combinație de vânzări entuziaste, lipsă de cunoștințe despre tehnologia din fața lor și o mulțime de acoperire media pozitivă (atât a proiectului, cât și a prețurilor în plină expansiune ale criptomonedelor). Mulți oameni au pierdut mulți bani.

Ne place să credem că suntem suficient de inteligenți pentru a detecta o înșelătorie când este în fața noastră. Dar criptomoneda creează noi escrocherii, folosind jargon și tehnologie de care majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată, darămite să înțeleagă cu adevărat. Chiar și înțelegerea bazelor tehnologiei blockchain și a contractelor inteligente este dificilă pentru profan.

3. Scheme de pompare și descărcare

Mulți experți financiari proeminenți au respins, de asemenea, criptomoneda ca o înșelătorie. În timp ce unii compară Bitcoin cu alte investiții de refugiu sigur, cum ar fi aurul, alții cred că este doar un cer al speculatorului, coapte pentru pompare și aruncare.

Bitcoin are o capitalizare de piață de peste 115 miliarde de dolari la momentul scrierii. Ar fi foarte dificil să se manipuleze direct prețul. Însă altconii mai mici sunt extrem de vulnerabili la o pompă și o descărcare standard.

În multe privințe, mii de altcoini mai mici au luat locul stocurilor de penny, deși cu un avantaj tehnologic. Mai mult, există mai multe grupuri dedicate acestei practici exacte. Ei votează lunar pentru a alege un altcoin cu o capitalizare de piață mică și să coboare.

4. Oferte inițiale de monede (ICO)

Ofertele inițiale de monede (ICO) sunt IPO-urile din lumea criptomonedelor. Startup-urile criptomonede creează oferte inițiale de monede pentru a strânge sume substanțiale de bani. Cu toate acestea, mulți dintre ei supraestimează foarte mult valoarea startup-ului lor. Altele sunt pur și simplu scheme elaborate de pompare și depozitare.

Comisia pentru valori mobiliare și schimburi (SEC) este extrem de prudentă față de ICO-uri. Oferă următoarele avertismente:

  • Există adesea o lipsă de informații exacte sau actuale despre o monedă.
  • Adesea apar întrebări cu privire la acuratețea informațiilor disponibile publicului, inclusiv comunicate de presă și acoperire media.
  • Există practici de tranzacționare discutabile, cum ar fi tranzacțiile privilegiate, manipularea pieței și multe altele.

Desigur, acest lucru nu protejează întotdeauna potențialii investitori de ICO-urile înșelătoare, așa cum am văzut mai devreme cu OneCoin. Datorită isteriei pieței din jurul ICO-urilor și a potențialului de profituri mari pe termen scurt, mulți escroci încearcă să profite. Alternativ, companiile își anunță ICO înainte ca tehnologia să fie cu adevărat gata.

Notă: Află mai multe despre poziția SEC față de ICO-uri citind articolul nostru.

DAO

Când DAO (o organizație autonomă descentralizată numită pentru acronim) și-a finalizat ICO-ul din 2016, strângând peste 34 de milioane de dolari, experții l-au salutat ca fiind un succes. Asta până când unii utilizatori au exploatat o vulnerabilitate în codul DAO și au sifonat o treime din fondurile DAO către un alt cont. Pentru a returna fondurile în contul inițial, comunitatea Ethereum a trebuit să fie de acord cu o forță dificilă, rupând criptomoneda în jumătate.

DAO este acum eliminat de la bursele majore și este văzut ca un factor major în controlul atent (foarte necesar) al SEC în ICO-urile criptomonede.

Nu toate ICO-urile sunt rele

Din nou, nu vrem să răspândim FUD fără a oferi informații ICO pozitive.

De exemplu, Filecoin au strâns peste 200 de milioane de dolari pentru sistemul lor de stocare descentralizat bazat pe tehnologia blockchain. Filecoin a avut și câțiva susținători serios impresionanți, inclusiv Winklevoss Capital (deținută de gemenii Winklevoss), Sequoia Capital și Andreessen Horowitz.

Există, de asemenea, o serie de ICO-uri foarte promițătoare la orizont – dar după cum tocmai am văzut, este dificil să știm exact în ce să ne încredem fără cercetări considerabile.

5. Monede inexistente

În august 2017, Poliția din City of London a închis o „afacere cu criptomonede” care îi chema pe oameni să vândă monedă digitală falsă. Victimele au fost chemate la rece și convinse să cumpere criptomonede inexistente. Nouă victime au venit la firma britanică, Action Fraud, cu pierderi combinate de peste 150.000 de lire sterline.

Omul care ar fi înființat înșelătoria a folosit o adresă centrală din Londra, în centrul financiar, pentru a împrumuta autenticitatea înșelătoriei.

Investitorii reali nu vă vor apela la rece pentru a oferi o oportunitate, criptomonedă sau nu. Dacă primiți un apel care vă solicită investiția într-un proiect, notați numele apelantului, numele și adresa companiei și puneți telefonul jos. Următorul dvs. apel ar trebui să fie către SEC la raportați potențiale fraude cu valori mobiliare.

Imitatori

O amenințare din ce în ce mai mare vine din social media. Conturi de companie criptomonedă proeminente sunt falsificate pe Twitter și Facebook. Paginile escrocheriei contactează direct persoane fizice, cerând investiții în proiectul lor sau cumpărând Bitcoin sau Ethereum la preț redus. Adresele furnizate aparțin escrocilor.

O altă înșelătorie înrăutățită este schimbul de SIM, unde un hoț schimbă cartela SIM în telefon. Aflați cum funcționează un atac de swap SIM și cum puteți rămâne în siguranță.

Ar trebui să evitați cu totul criptomoneda?

Deloc. Înțelegeți doar că orice tehnologie în plină dezvoltare va atrage persoane fără scrupule – mai ales dacă tehnologia menționată poate duce la randamente extrem de mari.

Cheia pentru a rămâne în siguranță în criptomonedă este cercetarea. Există întotdeauna persoane nefericite care fac pasul și vor fi victime ale fraudei. Lucrurile care par prea bune pentru a fi adevărate sunt probabil.

Unii comercianți de zi cu criptomonede câștigă sume mari de bani – dar știu ce fac. Și mulți dintre ei au tranzacționat, cumpărat și vândut Bitcoin și alte monede din primele zile ale criptomonedei. Dar o aplicație Android care promite bogății nespuse? Aceasta este o altă înșelătorie cu criptomonede de care trebuie să fii atent.

Amintiți-vă, începeți puțin și investiți doar ceea ce vă puteți permite să pierdeți. Luați în considerare aceste riscuri ale investiției criptomonedelor, astfel încât să știți în ce vă implicați!