Escrocheriile cu criptomonedă nu pot fi inversate: Iată cum se identifică una
În ciuda faptului că rulează pe registre majore cu protocoale de consens sigure, proiectele de criptomonede sunt pline de hacks, furturi și fraude. Iată de ce este atât de greu să te oprești. Am citit recent un comentariu la unul dintre articolele noastre. A spus: … dacă toate aceste tranzacții sunt înregistrate și fiecare tranzacție este trasabilă dacă cineva vine și ia banii altcuiva, ar trebui să fie invalidate, dar nu pare să se întâmple. De ce? Este o problemă interesantă, dar care nu are un răspuns simplu. Furtul de criptomonedă se poate întâmpla în mai multe moduri diferite, așa că iată trei înșelări comune și gândurile noastre de ce tranzacțiile rele nu se anulează.
1. Phishing
Phishingul nu este nou pentru cripto, dar a câștigat o nouă viață cu Bitcoin și cu atâtea alte proiecte altcoin care acumulează o valoare semnificativă. Dacă nu știți, phishingul se întâmplă adesea prin e-mailuri. Un escroc trimite un e-mail pretinzând a fi banca dvs., contul PayPal sau, în acest caz, schimbul de criptare. Este posibil să vă îngrijoreze cu discuții despre tranzacții neautorizate sau cu o retragere bruscă și semnificativă. Făcând clic pe linkul din e-mailul menționat, veți ajunge la un site web fraudulos, adesea făcut pentru a imita schimbul sau alt serviciu discutat în e-mail. Dacă vă conectați la acest site web, considerând că este schimbul dvs., atunci ați dat detaliile contului unui criminal. Odată ajuns (folosind detaliile dvs.), orice se poate întâmpla. Cel mai probabil rezultat este ca toate bunurile dvs. să fie transferate în contul criminalului. Această înșelătorie vă pradă fricile. Dacă cineva spune că tot Bitcoin tău a dispărut, vei dori să verifici. Modul de a evita acest lucru este simplu. Dacă doriți să vă conectați la orice schimb criptografic sau la orice cont în care stocați active cripto, accesați întotdeauna serviciul prin mijloacele dvs. normale. Nu faceți clic pe un link dintr-un e-mail, chiar dacă pare legitim. Dacă sunteți greșit de această înșelătorie, schimbați imediat parolele și detaliile de acces la cont. Odată transferat, nu mai există nicio modalitate de a vă recupera criptosul. Da, blockchain-urile publice stochează o înregistrare a tranzacției, dar blockchain-ul nu știe că este o fraudă. Deoarece escrocul a folosit detaliile contului dvs., această tranzacție pare legitimă. Criptomonedele nu au nicio modalitate de a marca o tranzacție ca fiind frauduloasă – un astfel de mecanism este ușor de abuzat. Această înșelătorie este mai puțin probabil să se întâmple dacă stocați propria criptomonedă. Dacă dețineți propriile chei private și nu vă bazați pe un schimb, atunci nu veți primi niciodată e-mailuri de la schimburi – sau, dacă da, știți că nu sunt reale.
2. Schimb Hacks
Așa cum a explicat Dan în cele mai grave hack-uri criptografice din istorie, proiectele de criptomonede au o istorie de hacking. Hacks-urile se întâmplă în mai multe moduri diferite, de la vulnerabilități în blockchain la proprietarii de schimb neglijenți. Și aici lucrurile devin interesante. În unele cazuri, blockchain-urile au redus zeci de tranzacții, pentru a inversa impactul unui hack. Atunci când schimburile sunt piratate, este posibil să nu aibă nimic de-a face cu securitatea unei criptomonede. Schimbul și-ar putea partaja cheile private online, un angajat rău intenționat ar putea accesa fondurile sau un bug din software-ul de schimb ar putea expune activele criptografice. În toate aceste cazuri, schimbul este de vină. Dacă se întâmplă un hack și toate fondurile furate sunt filtrate în alte conturi, nu aveți multe opțiuni. Încă o dată, aceste tranzacții par legitime pentru blockchain. După investigarea furtului, schimburile vor lista deseori anumite adrese de portofel – acestea ar putea fi chiar proprietarii de portofel sau complici cunoscuți. Acest lucru împiedică tranzacționarea adreselor din nou cu schimbul și, în unele cazuri, întregul blockchain refuză să proceseze acel portofel. Acesta devine contaminat și, deși pot exista mii sau milioane de active criptate stocate în acesta, acestea nu sunt transferate sau cheltuite, deoarece nimeni nu dorește să se asocieze cu acea adresă, iar minerii pot refuza să proceseze tranzacții pentru aceasta. Impactul asupra dvs. a unui hack de schimb poate varia. Dacă este suficient de severă, schimbul se poate închide și veți avea norocul chiar să primiți o confirmare (a se vedea Mt. Gox). Dacă bursa reușește să reia serviciul normal, cele mai reputate locuri vor rambursa de multe ori clienții din propriul buzunar. Unii sunt chiar asigurați împotriva unor astfel de atacuri. Dacă se întâmplă un hack din cauza unei erori în blockchain, răspunsul poate varia. Unele rețele pot desfășura activitatea ca de obicei, lăsându-vă în jos și în afara. Alții pot inversa tranzacția de parcă hack-ul nu s-ar fi întâmplat niciodată. Acest lucru sună grozav în teorie, dar are implicații mari. Ce zici de orice tranzacții procesate de la hack? Orice bunuri sau servicii achiziționate înseamnă că va exista întotdeauna cineva din buzunar printr-o inversare. Consultați DAO și furculita soft rezultată a Ethereum pentru dovezi în acest sens. La fel ca în cazul phishingului, dacă nu vă stocați activele într-un schimb, este mult mai puțin probabil să pierdeți din cauza acestor tipuri de hacks.
3. Ransomware
Ransomware-ul devine din ce în ce mai frecvent, cu criptomonede precum Bitcoin folosite ca monedă de decontare de răscumpărare. Software-ul rău intenționat poate încerca să copieze, să șteargă sau să cripteze fișierele dvs. O răscumpărare este stabilită, iar singura modalitate de a obține acces la datele dvs. (sau de a preveni dezvăluirea celor mai întunecate secrete) este să plătiți. La fel ca celelalte două exemple, dacă trimiteți fonduri din portofel la orice altă adresă, aceasta este o tranzacție validă. Blockchain-urile criptomonede nu pot anula tranzacția, deoarece nu ați dorit să o trimiteți. Ați folosit detaliile contului și cheile private pentru a verifica și semna tranzacția. Încă o dată, aceasta pare a fi (pentru că este) o tranzacție legitimă. Tehnologia blockchain nu poate inversa o tranzacție (chiar dacă pentru utilizări ilegale). Uneori este suficient un e-mail pentru a încerca această înșelătorie. Șantajându-vă cu dovezi pretinse, escrocul speră să vă intimideze să plătiți răscumpărarea, chiar dacă fișierele dvs. sunt în siguranță. Cel mai simplu mod de a evita această înșelătorie este urmând cele mai bune practici de pe Internet. Păstrați întotdeauna copii de rezervă regulate ale fișierelor dvs. (și dacă acest lucru implică chei private, asigurați-vă că îl păstrați în siguranță). Nu utilizați software-ul site-urilor web din surse discutabile și nu mențineți un firewall activ și un pachet antivirus. Dacă vă veți încurca într-o astfel de înșelătorie, luați în considerare cât de importante sunt datele dvs. și, dacă aveți o copie de rezervă, restaurați datele din aceasta. După cum arată aceste exemple, multe hacks și escrocherii sunt rezultatul lăcomiei sau al ingineriei sociale. În aproape toate cazurile, stocarea activelor dvs. cripto pe ceva cum ar fi un Ledger Nano S este o modalitate ieftină și ușoară de a evita multe dintre aceste probleme. Dacă ați fost victima unui hack de criptomonedă sau aveți câteva sfaturi și trucuri pe care să le împărtășiți cu alții, atunci asigurați-vă că lăsați un comentariu mai jos, ne-ar plăcea să discutăm! Acum, citiți articolul lui Dan despre escrocheriile obișnuite în criptomonede, unde discută câteva dintre escrocheriile mai înspăimântătoare și mai demne de criptomonede despre care trebuie să știți.