Ce este Bitcoin (BTC)? Un studiu Crypto Coin
Bitcoin este cea mai faimoasă criptomonedă din lume. A fost primul care a pătruns în ochii publicului și rămâne cel mai valoros simbol din existență.
Dar ce este Bitcoin? Cum funcționează Bitcoin? Și cum a funcționat Bitcoin în ultimii ani?
Citiți în continuare ghidul nostru Bitcoin pentru a afla mai multe.
Ce este Bitcoin?
Bitcoin este crearea unei persoane misterioase – sau a unui grup de oameni – numit Satoshi Nakamoto. A existat o dezbatere febrilă despre adevărata identitate a lui Nakamoto, dar nimeni nu a reușit să găsească un răspuns definitiv.
În ciuda tulburărilor din jurul dezvoltatorilor Bitcoin, știm cu siguranță câteva lucruri despre crearea simbolului.
De exemplu, știm că Nick Szabo a făcut unele lucrări preliminare asupra unui predecesor Bitcoin – numit Bit Gold – la sfârșitul anilor ’90. Știm că conversațiile dintre Hal Finney și Nakamoto au avut loc în cursul anului 2008 și știm că blocul genezei a fost exploatat la 3 ianuarie 2009.
Intenția inițială a Bitcoin a fost clară. Dezvoltatorii au dorit să creeze un fără numerar, descentralizat monedă digitală care ar putea funcționa fără a fi necesară încredere, eliminând astfel intermediari, reduce taxe, și a face corupţie mai dificil.
Cartea albă Bitcoin
Originalul Cartea albă Bitcoin a fost publicat sub numele de Satoshi Nakamoto la 31 octombrie 2008.
Cartea albă conține câteva citate cheie despre obiectivele Bitcoin și problemele pe care a încercat să le depășească.
În rezumat, Nakamoto și-a prezentat visele chiar în prima frază:
O versiune pur peer-to-peer a numerarului electronic ar permite trimiterea plăților online direct de la o parte la alta fără a trece printr-o instituție financiară.
El continuă să explice de ce tranzacțiile cu instituțiile financiare sunt atât de scumpe:
Instituțiile financiare nu pot evita medierea disputelor. Costul medierii mărește costurile tranzacțiilor, limitând dimensiunea practică minimă a tranzacțiilor și eliminând posibilitatea tranzacțiilor ocazionale mici și există un cost mai mare în pierderea capacității de a efectua plăți ireversibile pentru servicii ireversibile. Cu posibilitatea inversării, nevoia de încredere se răspândește.
În restul hârtiei, Nakamoto explică modul în care funcționează Bitcoin.
Cum funcționează Bitcoin?
În comparație cu multe alte criptomonede pe care le-am acoperit în ghidurile noastre de monede, Bitcoin este mai simplist și mai ușor de înțeles.
Toate tranzacțiile Bitcoin sunt înregistrate pe un registru public. Registrul se numește blockchain Bitcoin. Blockchain-ul este descentralizat (ceea ce înseamnă că există pe mai multe computere (noduri) din întreaga lume).
Blockchain-ul Bitcoin este incredibil de greu de corupt. Dacă un registru de pe oricare dintre noduri nu este de acord cu majoritatea, acesta este ignorat și aruncat.
Aceasta se numește a one-CPU-one-vote dovada muncii. Iată cum descrie Nakamoto în cartea sa albă:
Dovada muncii este în esență un procesor-un vot. Decizia majorității este reprezentată de cel mai lung lanț, care are cel mai mare efort de dovadă a muncii investit în ea. Dacă nodurile oneste controlează majoritatea puterii procesorului, lanțul onest va crește cel mai rapid și va depăși orice lanțuri concurente. Pentru a modifica un bloc trecut, un atacator ar trebui să refacă dovada de lucru a blocului și a tuturor blocurilor după acesta și apoi să ajungă din urmă și să depășească activitatea nodurilor oneste..
Bitcoin Mining
Noi Bitcoins apar prin procesul de extragere a Bitcoin. Un miner este un nod din rețeaua Bitcoin care confirmă tranzacțiile Bitcoin.
Procesul de confirmare implică rezolvarea unor probleme matematice complexe pentru a crea noi blocuri pe blockchain. Dacă un miner rezolvă puzzle-ul, acesta este recompensat cu monede noi.
La momentul scrierii, despre 17,6 milioane de bitcoin există, deși se suspectează că cel puțin trei milioane s-au pierdut pentru totdeauna. Un total maxim de 21 de milioane de bitcoin poate fi produs vreodată.
Datorită procesului de înjumătățire a recompensei, aprovizionarea cu Bitcoin nu se va epuiza până în 2140.
Cât costă Bitcoin?
Pentru o mare parte a vieții sale timpurii, Bitcoin nu a reușit să atragă investiții semnificative. A trecut până în aprilie 2011 pentru ca Bitcoin să treacă pentru prima dată 1 dolar.
Moneda a experimentat apoi primul său mini-boom. În iulie 2011, prețul a atins un maxim de 29,58 dolari înainte de a scădea din nou.
Desigur, acesta a fost doar un precursor pentru boom-ul din 2017. Pe 16 decembrie 2017, Bitcoin a atins maximul istoric de 19.665,39 dolari.
De atunci, piața Bitcoin a fost în declin. A petrecut o mare parte din a doua jumătate a anului 2018 tranzacționând în jur de 6.000 de dolari, înainte ca o scădere ulterioară să fi scăzut la jumătatea a 3.000 de dolari.
Bitcoin a fost declarat mort de sute de ori, dar Bitcoin este mort?
Până acum în 2019, nu a reușit să depășească mult 4.000 dolari. Bitcoin are o capitalizare de piață actuală de 73,2 miliarde de dolari – este cea mai mare capitalizare de piață din sectorul criptografic.
Doriți să cumpărați Bitcoin? Înscrieți-vă pentru un cont Coinbase folosind linkul nostru și puteți primi un bonus de 10 USD după ce cumpărați sau vindeți 100 USD de criptomonedă!
De unde să cumpărați Bitcoin
Bitcoin este cea mai ușoară criptomonedă de cumpărat. Este disponibil pentru aproape fiecare schimb de criptare și, cu siguranță, pentru orice valoare care îi revine.
Cele mai mari piețe Bitcoin pot fi găsite pe FCoin (2,3 miliarde USD pe 24 de ore pe piața BTC / USDT și 500 milioane USD pe BTC / ETH) și BitMEX (1,2 miliarde USD pe piața XBT / USD).
Dacă doriți să convertiți Bitcoin în dolari SUA, cea mai mare piață este pe RightBTC (126 milioane dolari). Dacă doriți să vindeți un număr mare de Bitcoins, atunci tranzacționarea OTC este cel mai bun mod de a face acest lucru.
Potențialul viitor al Bitcoin
Bitcoin beneficiază de poziția sa ca fiind cea mai recunoscută și cea mai adoptată criptomonedă.
Cu toate acestea, moneda suferă de unele probleme grave, dintre care unele au determinat experții să pună la îndoială viabilitatea sa pe termen lung.
Poate cel mai semnificativ, Bitcoin suferă de o problemă de scalabilitate. Dimensiunea mică a blocului înseamnă că rețeaua poate procesa maximum aproximativ 10 tranzacții pe secundă (în schimb, rețeaua Visa poate procesa mii de tranzacții pe secundă).
Problema scalabilității a dus la câteva furci Bitcoin de profil înalt. Cea mai notabilă furcă a avut loc la 1 august 2017, când Bitcoin Cash a apărut.
Puteți citi ghidul nostru Bitcoin Cash dacă doriți să aflați mai multe.
Comunități Bitcoin
Dacă doriți să vă implicați mai mult în Bitcoin, ar trebui să vă gândiți să vă alăturați unor comunități Bitcoin online.
Cele mai bune comunități Bitcoin sunt:
- Forum BitcoinTalk
- Subreditarea Bitcoin
- Pagina de Facebook Bitcoin
- Canalele IRC Bitcoin (#bitcoin, # bitcoin-core-dev, # bitcoin-otc, # bitcoin-market și # bitcoin-mining)
Și amintiți-vă, am scris și despre cum să imprimați un portofel Bitcoin pe hârtie dacă aveți nevoie de mai multe informații.