Är de hotande finansiella kriserna i Turkiet och Ryssland en öppning för krypto?
Även om det väntades, når resultaten av USA: s president Donald Trumps “handelskrig” med resten av världen en topp i Turkiet och Ryssland. Tidigare i veckan twitrade Trump för att kräva frisläppandet av en pastor från USA – Andrew Brunson – som arresterades i Turkiet efter ett misslyckat kuppförsök 2016. Möt med motstånd från Ankara fördubblade Trump tullarna på stål och aluminium från Turkiet, vilket gör att liran faller till dess lägsta punkten i det senaste minnet mot dollarn till TRY 7,24.
Liknande händelser inträffar i Ryssland, med sanktioner mot Trump av landet som härrör från den påstådda förgiftningen av en tidigare rysk spion på brittisk mark. Också relevant är Rysslands ignorering av sanktionerna mot Nordkorea. En parallell berättelse spelade ut på valutamarknaderna och dollarn såg dess bästa dagen mot rubeln sedan november 2016, en ökning med 14,60% sedan början av 2018. Även om USA: s president kanske anser sig vara berättigad i sin aggressiva ekonomiska politik, råder det ingen tvekan om att tullar inte har varit en del av USA: s lekbok under lång tid och kommer att ha oförutsedda effekter.
Primärt bland konsekvenserna är betydande vågor i diplomatiska relationer mellan nationer, som var och en förlorar på grund av den snabbt skiftande maktbalansen mellan dem. Medan retoriken växer mer aggressiv för varje dag, är det största och tystaste hotet mot nationer som inte kommer utöver den nya status quo rent finansiellt. Ett uttalande nyligen gjord av president Erdogan motbevisar detta, men det gav också trovärdighet till tanken att det kan finnas en oväntad vinnare efter att dammet har rensat: kryptovaluta.
Crypto’s Edge kommer trots allt, inte som en lösning
I kölvattnet av landets snabbt försvagade valuta gjorde Erdogan ett uttalande som många kryptovalutaentusiaster ägde särskild uppmärksamhet åt. Men syftet med hans tal var att tillkännage nya vedergällningstariffer mot USA, Erdogan uttalade att ”[Turkiet] inte kommer att ge efter. Vi kommer att fortsätta att producera, öka vår exportvolym och sysselsättningsgrad, att upprätthålla produktionen i våra fabriker och att gå mot våra mål med rekordtillväxt. Om du pressar oss med dollarn kommer vi att söka efter andra alternativ för att utföra våra arbeten. ”
Alarmklockor lät i huvudet på kryptovalutaentusiaster över hela världen efter den sista meningen där presidenten beskrev “andra alternativ” till den amerikanska dollarn. Många spekulerar i att dessa alternativ kan inkludera kryptovaluta, särskilt med den gynnsamma miljö som Turkiet har uppmuntrat för krypto inom sina gränser. Under den senaste veckan efter de nya tarifferna, till exempel, Turkiska utbytesvolymer för bitcoin ökade betydligt eftersom människor flydde till relativt säkrare tillgångar.
Även om turkiska och ryska banker är angelägna om att arbeta med kryptovalutahandlare, och många redan har skapat fiat-insättningar med inhemska kryptobörser, är det osannolikt att det bästa tillfället vid denna tidpunkt är att släppa en statsstödd kryptovaluta. Med tanke på entusiasmen för bitcoin verkar det inte troligt att många kommer att svara på Erdogans uppmaning till medborgarna att bekämpa den senaste “operationen” mot sitt land genom att byta ut dem tillsammans med sina dollar och guld. Detta beror dock på hur nära Erdogan följer Rysslands ledning, och också på hur säker han är på att Turkiets potentiella kryptovaluta skulle bli bättre än, säg, Venezuelas.
Det enda andra landet som försökte en nationell kryptovaluta är Venezuela med sin Petro, men Petro har inte bära någon frukt. Detta är mestadels av design, med ett förvirrande paradigm som nästan verkar avsiktligt dysfunktionellt. Venezuelas medborgare kan inte köpa Petro eftersom dess enda motvaluta är dollar, men det enda sättet att spendera det är på venezuelanska skatter. Få vill följa i detta exempel, även med en mer logisk formel. Ryssland kommer säkerligen inte att göra det, med Vladimir Putin som nyligen beskrev att kryptovaluta har sin egen plats – och det är det inte i staten.
Den verkliga möjligheten för Crypto är kaos
Spekulanter har rätt att fastställa att den senaste globala oron är en öppning för kryptovaluta, dock. Tyvärr är den möjlighet som erbjuds mestadels som ett medel för kapitalflykt, för för ekonomiskt turbulenta länder som Venezuela och Turkiet tror fler på decentraliserade digitala tillgångar än de gör statligt stödda fiat. Samma idé exemplifierades i Kina förra året när landet tvingades slå ner på bitcoin-börser och handel eftersom så många människor bryter landets maximala $ 50000 på investeringar i icke-nationella tillgångar.
I sitt nuvarande tillstånd har kryptovaluta överlevt i ett decennium på grund av svårigheterna med vilka regeringar kämpar för att blanda sig i decentraliserade nätverk, men också på grund av dess överraskande nytta för global ekonomi. Kryptovalutans manifestationer hittills är uteslutande privata, vilket innebär att investeringar i dem innebär brist på investeringar någon annanstans. Detta är det samtidiga hotet och möjligheten som kryptokurrency levererar i en instabil ekonomisk miljö eftersom människor har visat sig vara villiga att lita på dessa förtroendefulla marknader över andra alternativ..
För att föreställa sig den möjlighet som kryptovalutan står inför i detta avseende hjälper det till att föreställa sig ett enormt timglas, fullt av sand. Världens tryckta fiatvalutor sprider långsamt in i den tomma nedre delen av timglaset, eftersom människor långsamt börjar investera i kryptovaluta. Men när den övre delen skakas och röras på grund av felaktig ekonomisk politik, sanktioner och krig, börjar mer sand falla. I sin tur gör det ballongflygande relativa värdet av sanden nedan det ännu mer lockande att fly från den övre halvan av timglaset.
Detta är den ekonomiska situation som världen befinner sig i idag. Kryptovaluta, som en till stor del deflaterad tillgång, klarar sig bra bland oro. Händelserna i Turkiet och Ryssland exemplifierar fortsättningen av denna trend, men liksom alla andra valutor kommer krypto också att ha sitt ögonblick..