Wikipedia vs Everipedia: Vilken bör du använda?
Wikipedia är en av världens mest populära webbplatser. Den samverkande encyklopedin frigjorde information som tidigare bara var tillgänglig för dem som hade råd med det. Webbplatsen är dock inte utan svagheter.
Redaktionella meningsskiljaktigheter, heta debatter och kontroversiella ämnen har gjort webbplatsen anmärkningsvärd av fel skäl.
Everipedia är ett blockkedjebaserat Wikipedia-alternativ som syftar till att ta itu med några av Wikipedias största problem. Så vi kommer att sätta ut Everipedia vs. Wikipedia och hjälpa dig att bestämma vilken online-encyklopedi du ska använda.
Vad är en Wiki?
Om du någonsin har besökt Wikipedia har du bläddrat i en wiki. De används vanligtvis för att samla in information, oavsett om det är i form av en uppslagsverk som Wikipedia, eller ett företags interna intranetsidor. Den första wiki skapades 1995, men stilen har blivit en hörnsten på internet.
I stället för att bara få personer samlar information underlättar wikis samarbete och möjliggör i teorin större täckning av ämnen och diskussioner än vad någon enskild person kan generera.
Det är denna öppenhet som gjorde Wikipedia så framgångsrik. Genom att låta någon i världen lägga till information kunde webbplatsen locka specialister inom alla områden.
Eftersom en wiki är öppen skapar den också öppenhet. Andra användare kan se vilka ändringar som gjordes, av vilken användare och när. Samförstånd dikterar sedan om ändringarna accepteras eller återställs.
Problemet med Wikipedia
Medan vem som helst kan redigera Wikipedia, gör väldigt få människor det faktiskt. Trots att den är den 10: e mest populära webbplatsen i världen har webbplatsen bara drygt 315 000 aktiva användare. För att klassas som en aktiv användare måste kontot ha gjort minst en redigering under föregående månad – ett lågt fält för klassificering. Så den faktiska siffran för de mest aktiva användarna är sannolikt ännu lägre.
Detta skapar den exakta frågan Wikipedia hoppades kunna undvika; kontroll av information av en liten minoritet. Tillbaka under 2009 gjordes totalt 73,4 procent av alla ändringar på webbplatsen enbart av de mest aktiva två procenten av användarna. Även om dessa siffror kan ha förändrats under åren sedan, finns det inget som tyder på att problemet har försvunnit.
Detta avskräcker inte bara andra från att engagera sig, men det har också hindrat webbplatsen från att ta itu med dess trovärdighetsfråga. Om du pratar med akademiker och lärare runt om i världen kommer de att säga att Wikipedia inte är en tillförlitlig informationskälla. Detta har varit fallet i nästan hela webbplatsens historia. Det är ett problem som de decentraliserade Twitter-alternativen också försöker ta itu med.
De mest aktiva användarna håller också på att skapa sidor. Eftersom Wikipedia-sidor endast är tillåtna på grund av notabilitet, bestämmer dessa användare effektivt vad som är anmärkningsvärt. Med tanke på Wikipedia popularitet använder miljontals människor varje dag webbplatsen och får bara ett urval av vad en relativt liten mängd människor anser vara anmärkningsvärda.
Vad är Everipedia?
Everipedia är ett Wikipedia-alternativ som tar bort byråkratin i den populära online-encyklopedin. Namnet är en portmanteau för alla och encyklopedi, med sikte på vad webbplatsens grundare ser som Wikipedia största problem.
Till skillnad från sin etablerade konkurrent tillåter webbplatsen vem som helst att skapa en sida på Everipedia. Detta ger i teorin kontroll över användarna på webbplatsen för att avgöra vad som är anmärkningsvärt och värd att komma in på.
Everipedia är också märkbart mer modern än sina andra wiki-baserade webbplatser. Företaget lägger avsiktligt mycket arbete i webbplatsens gränssnitt, så att människor inte blir avskräckta utan den tekniska kunskapen som behövs för att navigera och skapa sidor.
Wikipedia har nästan två decennier av sidutveckling, medan Everipedia först lanserades 2015. För att komma ikapp importerade Everipedia alla engelska Wikipedia-sidor som utgångspunkt. Detta utgör fortfarande huvuddelen av Everipedias innehåll.
I en intervju i januari 2019 med en av företagets grundare avslöjades att Everipedia bara har 7000 bidragsgivare – långt ifrån att nå Wikipedia-nivåer.
Hur fungerar Everipedia?
För att uppmuntra människor att byta från Wikipedia utvecklade företaget en blockchain-baserad token som heter IQ. Användare kompenseras för sitt engagemang på webbplatsen – redigering, sidskapande, diskussioner och omröstning – med IQ-token.
Det distribueras 500 tokens var 30: e minut, varav 80 procent ges till användaren som föreslår en redigering och 20 procent till majoritetsväljarna. Det låter komplicerat, men det är faktiskt ganska enkelt att skapa din egen kryptovaluta.
Att samla IQ-tokens är också viktigt. De representerar din rösträtt för en föreslagen redigering, med en del av din IQ låst tills omröstningen stängs.
Från hemsidan klickar du på Aktivitetsavsnittet till alla live redigeringsförslag som är öppna för omröstning. Du kan logga in på Everipedia med ett av dina sociala mediekonton, men bara om du inte vill delta i redigering och röstning.
För att vara en aktiv användare måste du logga in via Scatter, efter att du först har köpt EOS-kryptovaluta. Detta beror på att Everipedia är baserat på EOS blockchain. Detta gör att de kan utfärda tokens och också göra webbplatsen resistent mot censur.
Kommer du att byta till Everipedia?
Wikipedia växte från ödmjuk början till att vara en av de största och mest populära platserna i världen. Grundarnas mål var ambitiöst; för att ge vem som helst tillgång till summan av all mänsklig kunskap.
Eftersom webbplatsen inte har någon central myndighet som övervakar saker, har en liten minoritet av användare kontroll över vad som kan och inte kan läggas ut på Wikipedia. Everipedia vill ändra det och återställa online-encyklopedin till sin ursprungliga avsikt att verkligen öppna kunskap.
Den vinstdrivande webbplatsen är för närvarande främst en Wikipedia-klon med några ytterligare artiklar och funktioner. Att skapa Everipedia-blockkedjan och utfärda IQ-tokens kan dock vara nyckeln till att säkerställa dess långsiktiga framtid.
Everipedia är inte heller den enda webbplatsen som belönar användargenererat innehåll. Innan du hoppar in i Everipedia kan du också vara intresserad av att ta en titt på hur Steemits sociala medier fungerar.